Панічні атаки при шийному остеохондрозі

Розглянемо один поширений міф, нібито панічні атаки пов’язані з остеохондрозом шийного відділу хребта.

Панічні атаки за шийного остеохондрозу

Якщо ввести цей запит у пошуковику, то можна побачити, скільки джерел розвиває тему, що причини панічних атак в остеохондрозі шийного відділу хребта. Нібито, порушується кровопостачання, мозок отримує нестачу кисню і людина відчуває напад.


Це міф!

Фізіологічні причини панічних атак: ендокринні залози (наднирники) інтенсивно виробляють катехоламіни (адреналін). Різкий викид адреналіну провокує виражену вегетативну реакцію.

А від чого відбувається різкий викид адреналіну?

Отже, уявімо людину, яка переживає сильне емоційне переживання (пожежа, смерть родича, повінь, сварка з начальником, загроза дитині).

Панічні атаки в разі шийного остеохондрозу

Гіпоталамус (відділ мозку, що виробляє тривожні імпульси) передає сигнали гіпофізу: “Увага всім постам! Небезпека! Небезпека”

Гіпофіз думає: “Ага, у мене стрес! Терміново скажу про це наднирникам!”

А наднирники раді: “Порція адреналіну? Запросто, тримайте!”

Це стандартна схема реагування на стрес.
Чому виникають панічні атаки?

Згадаймо, що панічні атаки, як правило, є симптомом депресії або тривожного розладу (неврозу). Людина вже від самого початку перебуває у стані стресу. Тому, щоб гіпофіз віддав команду наднирковим залозам виробляти адреналін, достатньо навіть найнезначнішого переживання. Це може бути будь-яка думка або спогад про пережиту панічну атаку.

А наша вегетативна нервова система дуже багатолика, тому й видає цілий спектр відчуттів, супроводжуваних панічною атакою. Це може бути і переднепритомний стан, оніміння кінцівок, нудота, пронос, серцебиття, відчуття хвилі по тілу, дереалізація тощо.
Так що там з остеохондрозом?

Некомпетентні неврологи заявляють, що панічні атаки розвиваються від шийного остеохондрозу. Пацієнт задоволений, що нарешті знайшов причину свого жаху. Недобросовісні клініки пропонують комплексний і дороговартісний підхід до лікування: призначають масажі, ЛФК, фізіотерапію, голковколювання, гірудотерапію і препарати, що поліпшують кровопостачання, вітаміни групи Б.

Звичайно, таке лікування чудово допомагає в разі остеохондрозу. Ось тільки до панічних атак не має жодного стосунку.

Для декого такий “діагноз” є заспокійливим. І спостерігається тимчасове полегшення. Пацієнт відчуває, що одужав, панічні атаки скорочуються. Але будь-яке емоційне перенапруження, втома, нестача сну, зміна часових поясів “вибиває з колії”. Тривожна напруга між нападами наростає, людина терпить. Буває, що терпить десятиліттями. Адже причину вона знає! У неї ж судини защемляються.

І тільки, коли стає неможливо терпіти, пацієнт приходить до психіатра або психотерапевта. Йому призначають адекватне лікування і якість життя налагоджується. Людина розуміє, що справа була зовсім не в її остеохондрозі.
Висновки:

Якщо у Вас панічні атаки, не затягуйте свій похід до психотерапевта. Не треба йти до невролога, кардіолога, гастроентеролога. Психотерапевт призначить потрібне лікування, якщо це необхідно. А курс психотерапії допоможе назавжди забути про панічні атаки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

− 3 = 4