Перші кроки для виходу з депресії

Симптоми депресії проявляються в пригніченому настрої, проблемах зі сном і апетитом, втомі, руховій загальмованості.
У людини знижується самооцінка і пропадає інтерес до життя.

 

Перші кроки для виходу з депресії

Клієнти з депресією часто пов’язують своє небажання що-небудь робити з вадами характеру. Вони критикують себе, посилаючись на свою лінивість і непридатність, і цим тільки погіршують самопочуття. Коли вони починають розуміти, що їхній стан пов’язаний не з лінощами і непридатністю, а з реальною хворобою – їхнє самопочуття поліпшується.

У статті описані початкові дії терапевта щодо полегшення стану клієнта з депресією. Я використовую приклад своєї клієнтки, з діагнозом клінічна депресія середньої тяжкості. Це допоможе мені пояснити послідовність дій у терапії більш наочно.

Крок 1. Обговорення стану

Після короткого розбору проблем клієнта ми переходимо до обговорення стану:

Терапевт: “Мені хотілося б повернутися до висновків, які ви зробили на минулій сесії. Як ви ставитеся до того, щоб обговорити подробиці вашого стану?”

У моїй практиці клієнти зазвичай охоче погоджуються на таку пропозицію – вони хочуть переконатися, що з ними все гаразд.

Я описую властиві депресії симптоми таким чином.

Терапевт: “Припускаю, що в останні шість місяців ви перебували в депресії, і тому в цей період вам було складно впоратися з проблемами: зі сном, концентрацією на роботі, ви уникали спілкування з друзями та близькими”.

Крок 2. Просвітити клієнта про його стан

Клієнтам необхідно дати певну інформацію про їхній стан, щоб вони розуміли прояв симптомів захворювання, а не зараховували складнощі, що відбуваються з ними, за рахунок своїх недоліків: “Я погана людина. Зі мною щось не в порядку”.

Терапевт: “Обстеження вашого стану говорить, що у вас помірна депресія – це справжнє захворювання. Не плутайте його з висловлюваннями людей про депресію: “Так довго триває зима і холодно, я в депресії”. Вони говорять про поганий настрій через втому або погану погоду. У вашому випадку – у вас справжня депресія”.

Крок 3. Обнадіяти клієнта

Іноді клієнти бояться, що інші вважають їх ненормальними. Вони можуть розповісти про це або промовчати. Тому я пояснюю, що методи когнітивно-поведінкової терапії допомагають швидко знизити ступінь негативних проявів депресії, і навчають клієнтів самостійно справлятися з симптомами в майбутньому.

Терапевт: “Ваш стан часто зустрічається. Більшість людей з аналогічним станом страждають від проблем, схожих на ті, що ви описали. Ці проблеми пов’язані зі способом мислення, який буває при депресії. Тому в терапії ми приділимо особливу увагу виявленню ваших думок і разом навчимося формувати більш реалістичний погляд на ситуацію. Що ви про це думаєте?”

Найчастіше клієнти відчувають полегшення від такої інформації – вони починають розуміти, як буде проходити терапія, у них з’являється надія на успішний результат і вони погоджуються на співпрацю.

Крок 4. Зняти почуття провини

Зазвичай клієнти звинувачують себе за негативні думки або поведінку. Щоб унеможливити вплив негативних почуттів на стан у разі депресії, я роз’яснюю, що його провини тут немає. Це допоможе надалі не витрачати час на подібні обговорення, а ефективно вирішувати можливі проблеми клієнта.

Терапевт: “У цій ситуації негативне мислення не ваша вина, а один із симптомів депресії. У цьому стані людина бачить себе, своє оточення і майбутнє ніби через окуляри, вкриті темною фарбою: безнадійно і сумно. Під час наших сесій ми поступово змиємо цю чорну фарбу. Ви зможете побачити світ більш реалістично”.

 

Крок 5. Розповісти про вплив симптомів депресії на життя клієнта

Важливо з’ясувати, як клієнти ставляться до проявів симптомів депресії у своєму житті – за які свої дії вони себе критикують, потім провести аналогію до інших життєвих ситуацій, щоб клієнт усвідомив непродуктивність своєї критики.

Терапевт: “Давайте обговоримо симптоми депресії, які ви назвали. Ви сказали, що не спите більшу частину ночі, вам важко сконцентруватися на роботі, ви уникаєте зустрічей із друзями та близькими і втратили почуття радості. Очевидно, що депресія впливає на вашу продуктивність протягом дня і настрій. Часто люди в депресії звинувачують і критикують себе за те, що трапилося. Ви можете згадати, за що ви звинувачували себе або критикували останнім часом?”

Пацієнтка: “Я не можу змусити себе встати вранці з ліжка і навіть приготувати собі сніданок. Я думаю, що зовсім зледащіла і ні на що не годжуся”.

Терапевт: “Коли ви хворієте на грип із великою температурою і не можете встати й приготувати собі сніданок, то звинувачуєте себе в такому випадку?”

Пацієнтка: “Звичайно, ні”.

Клієнт може не погодитися з порівнянням депресії з грипом, або іншою аналогією. Зазвичай клієнти можуть сказати щось на кшталт цього: “Ну, грип, це справді хвороба, як можна порівнювати…”

Для переконливої та достовірної відповіді я детально описую симптоми пацієнта:

Терапевт: “Депресія – теж справжнє захворювання. Коли у вас псується настрій, це ще не хвороба. Але ви постійно відчуваєте зневіру, безнадійність і тугу. Ви не спите більшу частину ночі, а вдень не можете встати з ліжка. Ви критичні до себе і звинувачуєте себе за те, що трапилося. Вас не цікавлять друзі та близькі люди – ви відмовилися від контактів. Вам складно концентруватися на роботі або виконати просту домашню роботу. Тому у вас таке ж реальне захворювання, як і грип”.

Крок 6. Навчити клієнта заперечувати власним думкам

Щоб залучити клієнта в терапію і мотивувати його активну участь у пом’якшенні симптомів стану, важливо пропонувати йому знаходити рішення самостійно.

Терапевт: “Як гадаєте, що варто нагадати собі, коли у вас з’явиться думка, що ви лінива і ні на що не придатна?”

Пацієнтка: “Я б собі відповіла, що в мене депресія і тому мені важко що-небудь робити”.

Терапевт: “Чудово! Дійсно, важливо, щоб ви пам’ятали про це. Давайте запишемо, щоб згадувати наступного тижня”.

Потім ми з клієнтом створюємо копінг-картку, щоб згадувати обговорення на терапії та підтримувати себе в складні моменти. Клієнт читатиме картку, як домашнє завдання, коли відчує безпорадність:

Що ще можна запропонувати

Залежно від стану клієнта, я можу рекомендувати для самостійної роботи прочитати статтю або розділ із книжки на тему “Як впоратися з депресією”. Або раджу достовірні джерела, які написані простою і зрозумілою мовою для широкої аудиторії.

У таких випадках я даю додаткове завдання клієнтам, робити короткі нотатки: що їм сподобалося і здалося корисним, а з чим вони не згодні. Це допомагає закріпити важливу інформацію, яку ми обговорили під час терапії.

Висновок

Прості кроки, які я використовую у своїй терапевтичній практиці, допомагають клієнтам відчути себе краще. Як наслідок, клієнти починають зосереджуватися на позитивному досвіді, спростовувати негативні думки та переконання, і поступово змінюють свій спосіб мислення на більш реалістичний.

 

При підготовці статті використано матеріали:

Бек Джудіт. Когнітивно-поведінкова терапія. Від основ до напрямів. – СПб.: Пітер, 2018. – 416 с: іл. – (Серія “Майстри психології”).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 − 18 =